Barcelona Cultura
Memòria Viva'19

Memòria Viva és un moment singular en un procés sostingut de treball de la Xarxa de Comunitats de Memòria, que és un projecte que forma part del programa Cultura Viva. La XCM vol donar suport a processos culturals col·lectius vinculats a la memòria de la ciutat. Es fonamenta en la idea que no hi ha llocs, formes o pràctiques de memòria sense comunitats que els hi donin sentit per construir el seu present.  

Un dels reptes d’aquesta trobada és fer memòria, no només a través de la paraula, sinó també a través del fer; en especial de pràctiques materials i simbòliques que històricament han estant menystingudes com a eines vàlides de producció de coneixement i sociabilitat. 

Dissabte 19 d’octubre

Durant tot un dia, el dissabte 19 d’octubre, Memòria Viva ocuparà l’espai públic. Serà a la plaça Comercial (davant del Born CCM) que s’omplirà de llocs on conversar, escoltar i fer: com ara l’espai de cuina (en col·laboració amb Marina Monsonís, Mujeres Pa’lante i Sindicat de Manters); l’espai de brodat documental (en col·laboració amb Grup d’Arpilleres Congrés-Indians, Aviv Kruglanski, Daniela Pizarro i Anna Coromina); el set de ràdio al carrer (en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona); l’espai de remescla d’arxius (amb Carmela Márquez, Arxiu Fotogràfic del Gòtic, Factoria Heliogràfica, Arnau Itinerant, Associació Carabutsi, Arxiu de l’Editorial Bruguera del Centre Cívic El Coll - La Bruguera o Arxiu CICdB entre altres); així com el playground, una zona de joc autoconstruït i autorganitzat que restitueixi l’ús de l’espai públic per part de nens i nenes com a espai de joc lliure.


Del 13 al 19 d’octubre

Més enllà d’aquesta jornada, Memòria Viva es desenvoluparà durant tota la setmana amb un cicle de converses i accions a diferents barris de la ciutat, amb els quals es compartiran i desplegaran un seguit de debats al voltant de la memòria. Ens preguntarem: Com s’han construït els relats sobre el passat de la ciutat? Quins paisatges han estat oblidats de l’imaginari col·lectiu dominant? Quines pràctiques i maneres de fer han estat excloses? 
Així, reflexionarem sobre els arxius i sobre com fer memòria -amb i sense documents- amb la cineasta egípcia Salma el Tarzi; el col·lectiu Interference Archive de Nova York; l’arxiver Vicenç Ruiz; o la companyia teatral La Inefable. Caminarem, cuinarem, ballarem i parlarem sobre la memòria i el paisatge amb la Taula Comunitària del Rec Comtal; l’artista Marina Monsonís; el Grup de dones del Casal de Gent Gran Mediterrània; QuimBel-do Dansa; el Grup de dansa del Casal de Gent Gran Comerç; Luciérnagas en Acción; l’associació Carmel a la Vista; l’activista i directora del Museu Ruka Kimvn Taiñ Volil - Juan Cayupi Huechicura (Museo Mapuche de Cañete) a Xile, Juana Paillalef; o l’arquitecta Kathrin Golda-Pongratz. Passejarem, cantarem i parlarem sobre les memòries subalternitzades i la identitat amb l’obra de teatre Akana de la Marta Galán i Veus Gitanes, amb el Rafael Perona; els investigadors Ibrahima Wane i Rafael Buhigas; i les associacions Carabutsi i Lacho Baji Cali. Pensarem una memòria feminista amb l’antropòloga i activista Yayo Herrero, la historiadora Isabel Segura; Wikidones; Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison; o Sindillar.

La plaça Comercial i el Born CCM seran també espais on poder mirar exposicions, programes de vídeo o cinema i on escoltar la ràdio al carrer. Tot plegat, per conèixer els processos de treball dels nombrosos col·lectius veïnals, agents culturals i comunitats de memòria; i, a més, restituir pràctiques culturals populars diverses sense folkloritzar-les o convertir-les en espectacle. Ballarem i les celebrarem juntes, amb la Tarta Relena, els Rumba Nois i músics de diferents comunitats musicals que conviuen a Barcelona, en una Verbena memorable organitzada amb la col·laboració de Pedro Strukelj.

Memòria Viva és un projecte de Cultura Viva - ICUB i la Regidoria de Memòria Democràtica, amb la col·laboració de Pla de Barris i El Born CCM.